Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române în Japonia ルーマニア正教会日本支部

Istoricul parohiei

La începutul anului 2008, reprezentanţi ai comunităţii românilor din Japonia, au luat legătura cu Patriarhia Română în vederea înfiinţării unei parohii româneşti în această ţară. Comitetul iniţial era format din d-nul Yasui Kioji şi d-na Maria Barbu, împreună cu alte câteva persoane japoneze.
Ca urmare a începerii unei coresponedențe oficiale cu aceste persoane, PF Patriarh Daniel a luat decizia de a trimite pe PC. Pr. Mircea Uţa, consilier patriarhal la sectorul Comunităţi Externe din cadrul Patriarhiei Române, pentru a cerceta situaţia la faţa locului. În acest sens, părintele Uţa, s-a deplasat în Japonia cu ocazia Sărbătorilor de Paşte în perioada 25 aprilie – 16 mai 2008.
Ajungând în Japonia,  a luat legătura cu membrii comunităţii românești, care i-au oferit tot suportul informațional și material pentru a pune bazele unei parohii româneşti în zona capitalei nipone. Însoţit de d-na Barbu şi d-nul Yasui, Pr. Mircea Uța s-a întâlnit cu români din diferite locaţii precum Tokyo, Nagoya, Numazu, Mishima şi Ito.
În data de 10.05.2008, în cadrul Ambasadei României în Japonia, cu sediul în Tokyo, s-a semnat un proces verbal prin care s-au pus bazele consiliului parohial al viitoarei parohii româneşti din Japonia.
În urma acestei vizite oficiale au fost numiţi doi preoţi pentru comunitatea românească din Japonia și anume, Pr. Alexandru Nicodim, ca preot paroh al Parohiei ,,Sf. Gheorghe” din Tokyo, iar Pr. Cristian Gheorghiu pentru parohia ,,Învierea Domnului” din Osaka și Nagoya.
Numirea celor doi preoţi a avut loc în luna august 2008, iar prezentarea în parohii realizându-se în luna noiembrie a aceluiaşi an.

În ceea ce privește parohia ,,Sf.Gheorghe” din Tokyo, începutul activităților liturgice și administrative s-a desfășurat în localitatea Ito, aflată în prefectura Shizuoka. Parohia se afla la aproximativ 120 de km de Tokyo, iar creștinii români veneau la slujbă la marile sărbători creștine – Nașterea și Învierea Domnului. Pentru a veni în întâmpinarea parohienilor, a fost închiriată o clădire a unui fost ryokan (hotel) tradițional japonez, posedând locuri de cazare pentru cei ce veneau din departare. S-a amenajat de asemenea și un paraclis pentru nevoile sufletești ale comunității. În paralel cu programul liturgic săvârșit în localitatea Ito, Sfânta Liturghie a fost celebrată și în capitală, pentru comunitatea de români care era mai numeroasă aici, în acest scop închiriindu-se de la primării, săli de conferițe, reconfigurate ca și spațiu liturgic.

Dat fiind faptul că distanța ce separa sediul parohiei de comunitatea propriu-zisă era foarte mare, după un an și jumătate s-a luat decizia schimbării locației parohiei și a apropierii de capitală. Astfel, din luna aprilie 2010, parohia a activat în localitatea Chiba, aflată în imediata vecinătate a orașului Tokyo.

Cu binecuvântarea Eminenței Sale, Peter Okada Takeo Arhiepiscopul romano-catolic de Tokyo și prin sprijinul unor clerici catolici, începând cu anul 2010, s-a slujit într-o capelă închiriată aparținând bisericii catolice St. Anselm din zona Meguro, Tokyo.

La rugămintea Patriarhiei Romane, în perioada aprilie 2011 – august  2012, părintele Nicodim a suplinit și postul de preot paroh al Parohiei ,,Învierea Domnului” din Osaka și Nagoya.

În anul 2013, în luna iunie, Pr. Alexandru Nicodim împreună cu familia sa, din motive întemeiate și binecuvântate, este transferat în România, lăsându-i locul părintelui Daniel Corîu, care sosește în Japonia în 9 octombrie același an.